tumblr hit tracking tool

Klinisk forskning

Entreprenören som skapade ett globalt företag

Av Joel Olsson 2014-05-22
Dr Rabiner Buttar, grundare av ClinTec International
ClinTec International är ett världomspännande CRO-företag som grundades för 17 år sedan av entreprenören Dr Rabinder Buttar. "Det är viktigt att alltid tro på att det finns en lösning", svarar hon på frågan om vilken nyckelfaktor som bidragit mest till att utveckla det framgångsrika bolaget som sedan starten utvecklats till en global verksamhet som omfattar mer än 50 länder på fem kontinenter.

Dr Buttar är därmed själv ett levande bevis på att det mesta går att lösa om bara viljan och ambitionen finns.

– ClinTec grundades från mitt hem i Tyskland, när jag väntade min andra son. Jag var mammaledig och min erfarenhet i branschen och min ambition gjorde det möjligt att bygga mitt eget företag och erbjuda flexibla tjänster inom klinisk forskning till läkemedels-, bioteknik- och medicintekniska företag på en internationell skala.

– De första projekten gjorde jag själv som egen konsult men flera och större projekt kom in som jag inte kunde leverera själv, så jag började anställa kunnigt folk i de övriga Europeiska länderna där studierna planerades att starta, berättar Dr Rabinder Buttar.

Dr Buttars kliniska forskningserfarenhet spänner över mer än tre decennier. Hon har arbetat både för stora och små läkemedelsföretag, däribland Wellcome ( numera GSK ) inom området infektionssjukdomar , Fujisawa ( numera Astellas ) inom området transplantation och Wyeth (numera Pfizer ) inom ledsjukdomar. ClinTec är ett privatägt, globalt CRO-företag och är allmänt respekterat för sin starka närvaro på tillväxtmarknader som Asien, Mellanöstern och Nordafrika (MENA) samt Central-och Östeuropa.

ClinTec har erfarenhet av att leda och genomföra kliniska studier inom de flesta områden, inklusive onkologi, neurologi, autoimmuna sjukdomar, diabetes och s.k. särläkemedel. Bolaget har lokal förankring och representation i över 50 länder. Sverige och Norden är inget undantag och Dr Buttar ser stora möjligheter på vår marknad.

– Vi har ett fantastiskt team i Sverige och i övriga Norden och Baltikum. Marknaden för kliniska prövningar har en stor tillväxtpotential, trots de negativa siffror som visats under de senaste åren. God infrastruktur och många professionella människor inom den medicinska verksamheten, sjukvård och vetenskap innebär goda förutsättningar för kliniska studier.

Det innovativa bolaget ClinTec bidrar också till tillväxten inom branschen genom företagets egna Academy of Clinical Research Excellence ( ACRE ), som utformar och tillhandahåller utbildningar för professionella och verksamma inom Life Science. Ett masterprogram i internationell klinisk forskning och teknik lanserades förra året och har deltagare från hela världen. Denna masterutbildning är ett samarbete med Edinburgh Napier University, en online-utbildning där undervisning ges virtuellt av både interna och externa experter inom området.

– Vi har fått mycket positiv feedback från dem som deltar i mastersutbildningen och därför erbjuder vår utbildningsakademi nu också flera universitetscertifierande tvådagarskurser inom klinisk forskning, säger Dr Buttar

På frågan om varför ClinTec har vuxit så snabbt och har haft sådan framgång inom CRO- branschen, betonar Dr Buttar två viktiga aspekter; vikten av att leverera hög kvalitet och anpassningsförmågan till de lokala, befintliga marknaderna.  De första marknaderna som ClinTec närmade sig var Indien, MENA, Asia Pacific och nu satsar man på andra sidan jordklotet, nämligen USA och Latinamerika.

Det är en konkurrensutsatt miljö, varje land och klient ger sina olika utmaningar. men vi är övertygade om att kunna övervinna dessa utmaningar genom tydlig kommunikation, förståelse för varandras verksamheter och viljan och tron på att det alltid finns en lösning

En förutsättning för ClinTecs framgång och globala expansion har varit ClinTecs globala ledning och lokala team där en platt organisation med korta beslutsvägar gjort det möjligt att leverera projekt på ett snabbt, flexibelt och fokuserat sätt.  En viktig faktor som ClinTec kan erbjuda för att ligga steget före sina konkurrenter.

– Vi är stolta över att alltid leverera hög kvalitet, flexibla och professionella tjänster för våra kunder - att vara flexibel som serviceorganisation, ta fram innovativa produkter och erbjuda unika tillväxtmarknadslösningar som andra inte erbjuder, är nyckelfaktorer för ClinTecs framgångar. Det är en konkurrensutsatt miljö, varje land och klient ger sina olika utmaningar. Men vi är övertygade om att kunna övervinna dessa utmaningar genom tydlig kommunikation, förståelse för varandras verksamheter och viljan och tron på att det alltid finns en lösning.

Dr Rabinder Buttar har fått många och fina utmärkelser för sitt entreprenörskap genom åren. Som exempel kan nämnas Ernst & Youngs pris för " Årets entreprenör”, listad som en av landets ”topp-10” av det brittiska vetenskapsrådet för entreprenörsforskare i Storbritannien. ClinTec som företag har också vunnit den högsta utmärkelsen i Storbritannien som är ”Queens Award for Enterprise” för internationell handel, tillsammans med det senaste priset, sponsrat av Microsoft som årets ”Business Innovation of the Year” vilket delades ut i närvaro av Sir Richard Branson på det största affärsmötet som arrangerats i Storbritannien någonsin och som också involverade alla branscher.

Dr Buttar strävar också efter att bidra till samhället genom att uppmuntra fler kvinnor att utveckla sin karriär inom vetenskap och forskning.

– Jag minns tydligt när jag startade mitt företag att folk blev förvånade av att möta en kvinna då de bara hade sett mitt namn innan mötet. Det har dock aldrig hindrat mig från att utveckla mitt företag. Jag försöker uppmuntra andra kvinnliga företagare att uppfylla sina drömmar och ambitioner. Få dem att våga möta de utmaningar som det innebär att bygga upp sin verksamhet, vara ett föredöme och ge exempel från verkliga livet genom att delta aktivt i paneldiskussioner, nätverk, konferenser och visa att det alltid finns en lösning.