tumblr hit tracking tool

Hälsa & sjukvård

Guide om kolesterol

Av Mats Holmström 2013-09-18
I en stor Sifo-undersökning angående svenskars oro kring sitt hjärta, svarar nästan var fjärde att de äter hjärt-kärlmedicin och 9 procent att de tar kolesterolsänkande medicin. Kronans Droghandel har därför tagit fram en kolesterolguide med information om kolesterol och vilka sjukdomar ett högt värde kan leda till.

I guiden, som kan nås via bolagets hemsida, beskrivs också vad man undersöker med en kolesterolmätning, riskfaktorer för att få högt kolesterolvärde och det ges möjlighet att ställa frågor till en sjuksköterska och kostrådgivare om sin livsstil och kolesterol.

Enligt Kronans Droghandel är läkemedel som behandlar hjärt- och kärlsjukdomar de vanligaste i Sverige och varje år skrivs cirka 23 recept inom läkemedelsgruppen hjärta och kärl i Sverige. En av riskfaktorerna är onekligen kolesterol, vilket är anledningen till att man nu lanserar kolesterolguidenpå hemsidan.

– Hjärt- och kärlsjukdomar är en av våra vanligaste åkommor. Oftast besöker en person med recept på hjärt- kärlläkemedel ett apotek fyra gånger per år men kanske läkaren bara en gång per år. Apoteken är en del av vården och därför lanserar vi nu vår kolesterolguide för att stötta med kunskap och rådgivning, kommenterar Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör, fyller i:

– Rådgivning kring läkemedel är en viktig del i Kronans Droghandels verksamhet. Under vår satsning Alla Hjärtans År under 2013 satsar vi mycket på kompetensutveckling för våra medarbetare vilket gör att kunderna även kan få råd och stöd kring hjärt- och kärlsjukdomar, som till exempel olika riskfaktorer.