tumblr hit tracking tool

Hälsa & sjukvård

Lättare att få svar om blodvärden

Av Mats Holmström 2015-10-05
Lovisa Ryding, grundare av Blodkollen AB. Foto: Armand Domner
Att inte få svar på de frågor man själv har om sina blodvärden är ett dilemma som många ställs inför och också ursprunget till att biomedicinska analytikern Lovisa Ryding startade Blodkollen.se i början på året.

Genom e-tjänsten kan man själv beställa behovsanpassade blodanalyser och snabbt få detaljerade svar och råd från läkare och experter. Grundtanken är att ge den enskilde individen makten över sin hälsa genom att helt enkelt ligga steget före primärvården, dvs. genom möjligheten att ha svar på de blodvärden man önskar redan vid första besöket.
Blodprover ansågs för dyrt

Idén började gro när Lovisa Ryding arbetade som biomedicinsk analytiker på ett lab för några år sedan, och själv uppmärksammade hur restriktiva läkare generellt är med att analysera de blodprov som tas.

– Patienterna är så mycket i händerna på läkaren och att de många gånger inte förstod själva varför de var där. Jag undrade också varför man som patient inte kan få reda på de värden som man själv vill. Under samma period kämpade jag också själv med en depression och blev ordinerad medicinering som jag snarare blev sämre av. Jag bad om olika blodprover men det ansågs bland annat för dyrt. Som biomedicinsk analytiker tog jag då saken i egna händer och genomförde ett antal blodanalyser.

– Mina problem visade sig vara hormonella och kunde inte botas med medicin så jag slutade då direkt med medicinen och tog mig sedan ur depressionen. Jag mår bättre än någonsin idag och fick ju också min affärsidé på köpet, konstaterar Lovisa Ryding.

Kan minska belastningen på primärvården

Blodkollen är upplysande och en stor del av idén är att man, genom att ha med sig ett kvitto på hur man mår redan vid första läkarbesöket, kan skynda på processen avsevärt. Tjänsten kan dock också ge svar som att man inte behöver gå till doktorn alls.

– Absolut, många besvär är också enkla att åtgärda. Till exempel om det visar sig att man har brist på något ämne och behöver tillskott. På så sätt kan Blodkollen också vara ett sätt att minska belastningen på primärvården.

Framförallt känns det bra att kunna erbjuda en hjälp till människor som har behov av att kolla upp sin hälsa, och på dessa människors egna villkor

Vid uppbyggnaden av systemet hade Lovisa, som har en bakgrund i fitnessbranschen och har tränat hårt i 20 års tid, stor nytta av att hon sedan tidigare driver träningssajten MyFitLife tillsammans med tränings- och fysiologiforskaren Håkan Rundqvist. Även här kan man beställa ett antal analyspaket genom ett direkt samarbete med Blodkollen.

Individanpassade analyspaket

– Ja, vi har båda tränings- och fitnessbakgrund och träffades under min tid på Karolinska laboratoriet. Träning är en viktig del av mitt liv och Håkan och jag kom tillsammans fram till att det här är någonting som borde erbjudas allmänheten och inte ”bara” de träningsfrälsta. På Blodkollen erbjuder vi idag en rad olika analyspaket beroende på vad man som enskild individ behöver få reda på, berättar Lovisa Ryding.

Håkan Rundqvist är övertygad om att Blodkollen ligger helt rätt i tiden, inte minst på grund av att människor idag vet mycket mer om hälsa och vilka faktorer som påverkar hur vi mår.

– Ja, människor är mycket mer medvetna idag och har bra kunskaper om mineraler, vitaminer och andra ämnen som är viktiga att ha rätt halt av i kroppen. Därför frågar man också mer efter analyser idag. Det handlar om att nyttja individens egna kunskaper och därmed kunna ge professionell hjälp, säger han.

På heta listan över Life Science-företag

Blodkollen hamnade också nyligen på Stockholms Stads heta lista över Life Science-företag med stor potential. Lovisa Ryding ser stora möjligheter inför framtiden, såväl vad det gäller att kunna hjälpa ett växande antal människor som att få företaget att växa.

– Absolut. Idag har vi säljare, läkare och datasupport i vårt team. Självklart vill vi att det här ska bli stort och framgångsrikt, som konceptet blivit till exempel i USA. Men framförallt känns det bra att kunna erbjuda en hjälp till människor som har behov av att kolla upp sin hälsa, och på dessa människors egna villkor.

Systemet är också användarvänligt, man ska inte behöva vara teknikexpert för att klara det här och man ska också ha råd med att använda sig av Blodkollen. Det är viktigt för oss, säger hon.

Så fungerar Blodkollen: Som användare väljer man analyspaket och fyller i sina uppgifter. I nästa steg väljer man det lab man vill gå till och ta sina prover. Svar på analyserna kan man sedan se genom att följa länk i svarsmailet eller genom att logga in på Blodkollen. Tillsammans med analysresultat får man också förslag på hälsooptimering i de fall resultaten ligger i gränszonerna. Blodkollen samarbetar med läkare, personliga tränare och näringsfysiologer utöver egen kompetens inom träningsforskning och laboratoriemedicin. www.blodkollen.se