tumblr hit tracking tool

Samhälle

Munhälsodagen firas för sjunde året i rad

Av Mats Holmström 2015-09-11
Hötorget i Stockholm är en av de platser där aktiviteter årligen sker på Munhälsodagen.
På orter runt om i landet anordnas under lördagen olika aktiviteter som på olika sätt relaterar till munhälsa. Med allt från utställningar och föredrag till tipspromenader och fiskdammar vill man uppmärksamma betydelsen av en god munhälsa.

Årets tema är ”Le för livet – inget är så värdefullt som dina tänder – ta hand om dem!” och kring det temat arrangerar man under lördagen den 12:e september olika evenemang.

 – I år riktas budskapet särskilt till seniorerna då det bland de äldre kan finns riskgrupper som har stora problem med sin tandhälsa men som inte nås av samhällets insatser. Då är det extra viktigt att den äldre individen eller anhörig känner till hur munhälsan kan bevaras och kopplingen till den allmänna hälsan, säger Yvonne Nyblom ordförande för Sveriges Tandhygienistförening tillsammans med företrädare för Sveriges Tandläkarförbund och Svenska Tandsköterskeförbundet.

I år riktas budskapet särskilt till seniorerna

På projektets Facebook-sida hade man på torsdageftermiddagen nått knappt tusen ”likes” från sidans medlemmar och på Tandläkarförbundets hemsida kan man läsa om olika lokala aktiviteter som genomförs runt om i landet under lördagen.

Initiativet till Munhälsodagen kommer från World Dental Federation (FDI) lanserade World Oral Health Day (WOHD) i september 2008. Året därpå firades ”Internationella Munhälsodagen” i Sverige. Redan från början skiljde sig det svenska firandet från övriga länder, genom att man bestämde att dagen skulle infalla under andra lördagen i september istället för 12:e september.

När datumet för WOHD för ett par år sedan ändrades från september till mars valde man i Sverige att hålla kvar vid firande i september. Dels på grund av att tidpunkten börjat bli inarbetad och dels för att värmen gör att dagen är lättare att arrangera i september.

Munhälsodagen arrangeras i samarbete mellan Sveriges Tandläkarförbund, Sveriges Tandhygienistförening, Svenska Tandsköterskaförbundet och Tandläkarförbundets Studerandeförening.