tumblr hit tracking tool

Läkemedel

Unga cancersjuka har andra behov

Av Mats Holmström 2013-09-10
När Julia Mjörnstedt drabbades av cancer som 21-åring insåg hon att unga cancersjuka ofta inte får det stöd de behöver. Därför grundade hon föreningen Ung Cancer.

I januari 2007 fick Julia Mjörnstedt veta varför hon hade ont i magen. Koloskopin visade en tumör i tjocktarmen. Inom en vecka blev hon opererad och sedan tog nio månaders cellgiftbehandling vid. Julia är glad över att hon har en så omtänksam och stöttande familj, särskilt som hon aldrig blev erbjuden terapi.

 - Det svåraste var nog att lära sig leva med vetskapen om att man kan dö, säger Julia. Det är ju något som alla vet, men som få verkligen förstår. Det var en tuff insikt som jag gärna hade varit utan om jag kunnat.

Terapi är inte det enda man kan sakna som ung och cancerdrabbad. Många studerar och har ingen sjukpenning, kanske har man små barn att ta hand om, kanske bor man ensam och har familjen på annan ort.

Julia insåg snart att unga människor har en annan livssituation och helt andra behov än äldre. Några år efter sin sjukdomstid grundade hon organisationen Ung Cancer tillsammans med sin vän Hanna Wekell. Organisationen ordnar mötesplatser för unga cancerdrabbade, deltar i debatten och är ute och informerar. Bland annat utbildar de sjukvårdspersonal om hur det är att vara ung och cancerdrabbad.

 - Vi vill vara ett komplement till sjukvården, berättar Julia. Eftersom organisationen finns över hela landet brukar vi kunna komma om en patient behöver stöd och hjälp. Att kunna prata om sina tankar med någon som varit i samma situation betyder jättemycket.

I somras var Julia på sitt sista återbesök och nu är hon friskförklarad, men cancern har satt spår i hennes liv som hon hellre varit utan. Julia blir provocerad av solskenshistorier där tidigare cancerpatienter berättar att de lärt sig så mycket av sin sjukdom. Det gör att personer som drabbas kan få dåligt samvete för att de inte känner tacksamhet, menar hon. Visst har hon lärt sig en hel del av att ha varit sjuk, men hon hade väldigt mycket hellre fått förbli frisk.

 - Jag kan inte tacka cancern för nåt! De människor som pratar om den typen av tacksamhet är oftast de som aldrig själva drabbats och då tycker jag hellre att de kan vara tacksamma, konstaterar Julia bestämt.